donderdag 26 mei 2005

ID?

Onderwijsminister Maria van der Hoeven wil ten departemente een debat organiseren tussen aanhangers van de evolutietheorie en die van een geloofsrichting die voor wat betreft het ontstaan van de aarde uitgaat van wat "Intelligent Design" wordt genoemd.

Gelukkig is dit onzalige idee in de kiem gesmoord door zowat de gehele Tweede Kamer, die tijdig inzag dat we in Nederland een scheiding tussen kerk en staat hebben.

Het lijkt me prima dat op (confessionele) scholen beide theorieën worden behandeld, al hoop ik uiteraard dat de betreffende docenten de ogen niet zullen willen sluiten voor het feit dat de evolutietheorie een hoger wetenschappelijk gewicht heeft dan de ideeën rond het ID.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

ID richt zich op een of meer wetenschappelijke theorieën als mogelijke alternatieven voor de Darwinistische evolutietheorie. Strikt genomen is er dus geen sprake van vermenging van religie en wetenschap. In de TV-uitzending van hedenavond over dit onderwerp kwam helaas geen enkele aanwijzing voor het bestaan van (een aanzet voor) een dergelijke alternatieve theorie naar voren. Dat brengt de discussie al gauw weer op 'geloof' en dat werkt verwarrend. Overigens denk ik dat de minister van Onderwijs stiekem toch een soort integratiedoelstelling heeft, maar ze pakt dat dan wel onhandig aan.

Kalff zei

Ik begrijp dat het idee achter ID is dat een scheppende entiteit ervoor heeft gezorgd dat de natuur zo mooi in elkaar steekt als dat zij doet...

Anoniem zei

(27/5) De Wet van Newton is in zekere zin ook op te vatten als een scheppende (want ordenende) entiteit, maar die is wel wetenschappelijk. Quantummechanica, chemie en 'Darwin' hebben er voor gezorgd dat de natuur in elkaar steekt zoals zij doet. De ID-aanhangers hebben geen alternatief, zij proberen slechts gaten te schieten in 'Darwin' met argumenten als 'het is toch te gek dat alles op toeval berust' etc.