zondag 19 juli 2009

Mini

Om deze onbestendige dag toch maar wat op te fleuren, bij dezen een vrolijk plaatje uit Madurodam zoals het er verleden week zaterdag uitzag.

De laatste keer dat ik er bij daglicht was, dateert van 35 jaar terug. Sindsdien is er veel veranderd. Tegenwoordig beweegt alles dat in het echt ook beweegt. Her en der staan automaten die mechaniekjes in werking stellen en die de betaler via een vrachtwagentje bijvoorbeeld een paar mini-klompjes bezorgen. Exotisch geklede toeristen genoeg, dat zeker. Ze krijgen een indruk van Nederland die aan de ene kant wèl heel juist is maar toch ook weer niet -maar dat weten zij niet. Madurodam is namelijk niet te beroerd om het Goudse stadhuis te laten omringen met historische huisjes uit Drachten, Leiden of Arnhem. Moest zelf ook even kijken, 't is licht vervreemdend.

Daarnaast heeft het sponsorschap zijn intrede gedaan. Met stijgende verbazing heb ik staan kijken naar een replica van de Mars-fabriek uit Veghel. Oerlelijk. Het ding heeft geen enkele bestaansgrond, anders dan een innige commerciële relatie tussen Madurodam en de firma Mars. Een dubbeltje levert je ook hier een mini-Marsje op. Zo zijn er wel meer maquettes die je de wenkbrauwen doen fronzen.

Al met al wel grappig, vooral als je van fotograferen houdt.

Geen opmerkingen: